Historia piwa z tanka

Piwo z tanka

Początki technologii Tank Beer datuje się na I połowę lat 80-tych XX wieku w Holandii. Prekursorem był browarnik Jan Ummels, pracownik browaru Dommelsch, który już wtedy w tej technologii widział rozwiązanie poprawiające jakość piwa.

Holenderski browar Grolsch pierwsze montaże tanków rozpoczął w 1981r. Obecnie w Holandii ok. 600 lokali należących do SABMillera sprzedaje piwo z tanków (Grolsch, Pilsner Urquell).

Czeski browar Pilsner Urquell pierwsze montaże tanków rozpoczął w 1994r. Obecnie w Czechach ok. 650 lokali SABMillera sprzedaje piwa z tanków (PU, Gambrinus, Radegast, Kozel)

Kompania Piwowarska jako pierwszy browar montuje tanki w Polsce – pierwsze instalacje powstały w 2012 r. na Południu kraju. 

Czym jest piwo Tyskie Gronie 14-dniowe

swieze piwo z tanka

Piwo typu pilzneńskiego, o wyraźnym chmielowym aromacie i szlachetnej goryczce, nasycone dwutlenkiem węgla i dające bogatą pianę

Piwo o wyjątkowej świeżości – dostarczane do lokalu w 24 godziny od uwarzenia oraz sprzedawane jedynie 14 dni od otwarcia tanka,

Nie poddane pasteryzacji, mikrofiltracji ani żadnemu innemu procesowi utrwalania. Stąd tylko 14 dni przydatności do spożycia.

Piwo jest transportowane i przechowywane w specjalnych tankach. Utrzymuje w nich idealną temperaturę i chroni przed dostępem powietrza. Dzięki temu piwo 14-dniowe zachowuje pełnię smaku i aromatu.

Naturalnie łagodne dzięki mniejszemu niż zwykle nagazowaniu. Jego wyjątkowa świeżość wyczuwalna jest w każdym łyku.

Porównanie piwa z kega i piwa z tanka

KEG

  • Piwo pasteryzowane
  • Dostarczane z hurtowni
  • Chłodzenie tylko w instalacji
  • Kontakt piwa z CO2
  • Trwałość piwa po otwarciu kega – 3 dni
  • Straty piwa przy przełączaniu keg’ów
  • Piwo nasycone dodatkowo CO2

TANK

  • Piwo niepasteryzowane
  • Piwo bezpośrednio z browaru
  • Chłodzenie „od browaru - do szklanki”
  • Piwo nie ma kontaktu z tlenem i CO2
  • Trwałość piwa po otwarciu tanka – 14 dni
  • Brak strat piwa przy przełączaniu tanków
  • Piwo bez dodatkowego nasycenia CO2
maciej smolarek pianka z tanka

piwo z tanka na wynos

Piwo z tanka na wynos

U nas dostępne jest Tyskie 14-dniowe Gronie NA WYNOS.

Kto chce zabrać świeże piwo ze sobą - ma teraz taką możliwość!

Jesteśmy pierwszym miejscem w Warszawie, w którym został zainstalowany specjalny system nalewania świeżego piwa na wynos.

Wystarczy kupić u barmana butelkę i poprosić o jej napełnienie.

Termin przydatności do spożycia to 24 godziny od momentu nalania.

Prosto z Tanka pyszna Pianka!